miercuri, 5 ianuarie 2011

Ce este "Fiinta"!

Cum putem definii noi Fiinta?Sa ne gandim!
Cuvantul "Fiinta" vine din verbul "A fi".Eu sunt o fiinta,la fel si hainele care le port,la fel ca ceasul si ochelarii.
Da,asa este.Fiinta este de 2 feluri:
-Fiinta insufletita (mamiferele,animalele,pasarile,gandacii,etc)
-Fiinta neinsufletita (Obiectele)
Deoarece cuvantul "Fiinta" provine din verbul "a fi",tot ce exista este o fiinta.O bucata de creta,atata timp cat scriu cu ea este o fiinta,dar daca o faramitez,aceasta dispare,deci nu mai este o fiinta.
Fiintele insufletita se aseamana intre ele toate.Ceea ce ne deosebeste pe noi de animale este ca noi putem vorbi,avem ratiune si avem un termen suplimentar,si anume "Maine".Animalele nu cunosc acest termen "maine".Mai este ceva.Noua cand ne este foame,devenim agitati.La fel si la animale acest lucru.Insa,spre deosebire de ele,noi putem amana masa,adica de hranit tot trebuie sa ne hranim,dar daca suntem ocupati,nu mancam exact cand ne este foame.Animalului insa daca ii pui mancarea in castron sub bot,acesta nu poate amana masa.Daca ii este foame o mananca,isi satisface nevoia de a manca.
In general suntem agitati atunci cand nu ne-am satisfacut o nevoie sau mai multe.
Cum spuneam,ca fiinte insufletite suntem similare cu alte animale.Facnd o comparatie intre noi si urangutani,vom avea o mare surpriza.Urangutanii sunt foarte apropiati de oameni ca structura,dar si ca gandire.Acestia sunt incredibil de destepti,de aceea nu prea pot fi inchisi,pentru ca evadeaza.
Daca inchidem un urangutan intr-o camera,iar la usa punem un lacat cu cheia in el,inchidem lacatul si scoatem cheia,pitind-o,vom avea marea surpriza ca urangutanul sa deschida usa.Acesta reproduce aproape perfect ceea ce vede.Deci,daca il inchideti cu un lacat si o cheie,iar acesta vede ce faceti,dupa ce plecati va lua cheia si va deschide usa.Sunt geniali.
Un alt mamifer care este asemanator noua atunci cand nu isi satisface o nevoie sau mai multe si devine agitat,este cainele.Acestia sunt cei mai buni prieteni ai omului.Asa se spune.Dar,in caz ca ati vazut,exista si caini care isi musca propriul stapan.Cine se uita la emisiunea "Cezar si cainii",va intelege de ce un caine se poarta ciudat cu stapanul.
Cainilor nu le place sa domine,suna ciudat,dar asa este.Acestia se simt mai bine cand sunt dominati.Au nevoie de un "Caine alfa",cineva care sa il conduca.Atunci cand va luati un caine in casa,faceti in asa fel incat sa se simta ca e un Caine in casa,nu un porumbel,nu o gogonea,ci un caine!
Daca acesta nu va simte ca pe un "Caine alfa",va incerca sa devina el "Cainele alfa",conducatorul,incepand sa latre la voi,chiar sa si muste in anumite situatii.
Este exact cum eu as fi un simplu muncitor,luand decizii doar eu si cu mine,dar,atunci cand devin sef,deja am o responsabilitate mult mai mare asupra faptelor si deciziilor mele.Pentru ca nu decid numai pentru mine,ci pentru intreaga echipa,deci stresul este mult mai mare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Folositi un limbaj frumos,nu postati aiureli,ci la subiect.Daca nu respectati aceste lucruri va vor fi sterse comentariile.