vineri, 2 decembrie 2011

Craciunul

Craciunul este,dupa parerea mea,cea mai frumoasa sarbatoare.De Craciun totul pare mai bun,atunci cand afara ninge lin,fumul iesind dupa cosurile caselor,un tablou artistic alcatuit din 2 culori:Alb si Gri.Spun alb si gri,deoarece totul este acoperit de zapada,o chestie alba,rece,care se topeste la cea mai mica atingere,dar totusi ceva care ne place fparte mult.Gri-ul este reprezentat de fumul cosurilor si de drumurile pe care circula masinile,deoarece se formeaza asa zisul "polei".

Toata magia acestei sarbatori incepe in seara de dinaintea Ajunului,atunci cand colindatori strabat fiecare sat si oras,atunci cand acestia vin si iti canta colinde,fara a fi obligati de cineva.Este o traditie foarte frumoasa,dar din pacate,aceasta isi pierde din farmec de la an la an,deoarece colindatorii linistiti,care cantau de dragul de a canta,incet incet,s-au schimbat.Acum,in ziua de azi,colindatorii vin drojditi,tipand unul mai tare decat altul,aruncand cu petarde,etc.
Cel mai urat colind este acela din Ajunul Craciunului,atunci cand se strang tineri de toate varstele,chiar si oameni de varsta a 2-a,mergand sa colinde din nou,de aceasta data fiind o singura grupa foarte numeroasa,dar din aceasta grupa,doar unul sau doi care nu sunt beti,restul tinandu-se unul de gatul celuilalt.De aceasta data ei nu mai vin pentru bani,ci dupa bautura.
Urmeaza cel de-al 3-lea colind din dimineata Craciunului,adica "Steaua".Nu se mai respecta povestea cu "cei 3 Crai de la rasarit",acestia formeaza grupe si de cate 4-5 insi,si pornesc la colindat.
S-au dus vremurile in care copii erau organizati si civilizati,acum este o harababura totala.Insa si asa,tot este mai bine decat deloc.Totusi,traditia se va pierde,colindatorii vor disparea,iar Craciunul va deveni o sarbatoare ca oricare alta,cu manele la maxim si bautura la greu.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Folositi un limbaj frumos,nu postati aiureli,ci la subiect.Daca nu respectati aceste lucruri va vor fi sterse comentariile.